Zdrowa żywność a noworodki czyli dieta karmiącej mamy

Dieta matki karmiącej, czyli zdrowa żywność i wpływ na noworodki

Każda mama pragnie aby jej dziecko było zdrowe i rozwijało się prawidłowo. W związku z tym, że głównym źródłem pożywienia niemowlęcia jest mleko matki, wiele kobiet decyduje się stosować odpowiednią dietę, która będzie jak najzdrowsza i jak najlepsza dla dziecka. Czy słusznie?

Pochodzenie pokarmu

Tak naprawdę, dieta kobiety karmiącej nie powinna zbytnio się różnić od standardowego jadłospisu. To, co na co dzień je mama, ma stosunkowo niewielki wpływ na skład pokarmu i przy tworzeniu jadłospisu powinna przede wszystkim uwzględnić swoje zdrowie i własne potrzeby. Pokarm kobiety jest wytwarzany z krwi, zatem jedyne co powinna uwzględnić karmiąca mama to odpowiednia ilość kalorii. W czasie laktacji, kobieta powinna dostarczyć organizmowi około 300 kalorii więcej.

Co jeść a czego unikać?

Czy wobec tego można jeść cokolwiek, bez względu na pochodzenie i skład produktu? Oczywiście takie rozwiązanie nie będzie dobre dla zdrowia kobiety. Po ciąży, organizm potrzebuje czasu i odpowiednich warunków na regenerację. Warto zatem dostarczyć mu odpowiednio zbilansowane składniki oraz wartości odżywcze, dzięki którym młoda mama szybciej wróci do kondycji sprzed ciąży. W każdej diecie powinno się zawrzeć zróżnicowane posiłki bogate w mięso różnego pochodzenia, owoce i warzywa, węglowodany oraz wapń (produkty bogate w te składniki znajdziemy tutaj). Należy mieć na uwadze, że posiłki powinny być przyjmowane w mniejszych porcjach, ale w większej częstotliwości. Optymalna ilość posiłków w ciągu dnia to 4-5, przy czym ostatni powinien być spożywany do 2 godzin przed snem.

Do żywności, której zdecydowanie powinno się unikać należą wszelkie fast foody, żywność przetworzona, słodzone napoje oraz potrawy smażone na głębokim tłuszczu. Są to produkty bogate w niezdrowe tłuszcze, które nie wnoszą do diety znaczących składników odżywczych a mogą powodować otyłość oraz niestrawność.

Dieta bogata w owoce i warzywa

Każda karmiąca mama powinna dodać do swojej diety dużą ilość owoców i warzyw. W czasie ciąży organizm stracił wiele cennych minerałów, ciało kobiety przeszło bardzo gwałtowną metamorfozę i aby w pełni się zregenerować i wrócić do normy potrzebuje wielu składników, które można znaleźć właśnie w owocach i warzywach. Przykładem warzywa, którego spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści jest burak. Zawiera on bardzo dużą ilość żelaza, którego niedobór może powodować anemię. Dzięki burakom, wzrasta poziom hemoglobiny we krwi oraz poprawia się pamięć i koncentracja. Zawarta w nich krzemionka wpływa na kondycję włosów oraz paznokci, a magnez pozwala zniwelować stres.

Dobrej jakości produkty – podstawa w diecie każdej mamy

Do najistotniejszych elementów każdej diety należą odpowiednio dobrane produkty. Nierzadko, nawet pozornie zdrowe produkty mogą okazać się tak samo niekorzystne dla organizmu jak fast foody. Na co zwracać uwagę w czasie robienia zakupów? Przede wszystkim na skład oraz pochodzenie produktu. Im jest on bardziej naturalny, tym lepiej. Obecnie, bardzo duża ilość żywności w sklepach jest przetworzona, z dodatkiem wielu konserwantów oraz barwników, które nie pozostają obojętne dla organizmu. Każda mama zatem powinna dbać o to, aby odżywiać się zdrowo oraz naturalnie, by być w jak najlepszej kondycji.

Artykuł powstał przy współpracy z https://natur-sklep.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.